Monday, April 26, 2010

Untuk yang nak duit extra

Dah pukul 2.30 pagi tapi saya belum mengantuk. Nilah akibat tidur siang. Saya jarang gila tidur siang, tapi tadi sakit kepala. *agaknya tension last week tak habeh lagi kot...wawawa* Nasib le esok halfday pagi...eh esok ape...hari ni le...so bolehlah bangun lambat sket.

Okay di kedinginan pagi ni, saya ada benda nak share ngan kowang. Nak duit extra tak? Jangan risau ia pasti bukan MLM...hehehehe. Sewaktu zaman muda mudi dan bujang trang tang tang, saya selalu la jugak gi join survey atau discussion group ni. Biasanya bila produk baru nak dikeluarkan, Research Company yang dilantik akan membuat beberapa survey berkenaan dengan produk tersebut. Ha masa nilah kowang memainkan peranan. Time ni bolehlah keluarkan idea yang bernas ke, tak berapa bernas ke, nak kondem ke....pendek kata apa2 ajelah asalkan dapat memberi pendapat yang jujur tentang sesuatu produk tu *Dyana you still ingat lagi tak?*...hehehe...lepas dah kahwin, saya stop aktiviti ni sebab busy dengan aktiviti lain plak....aaaueewww *ha pikir apa tu?* ...Kalau survey biasanya token tu takdalah banyak sangat...coz normally dalam 15-30 minit sahaja, oleh itu jawap soalan berkaitan sikit dan dapatlah token dalam RM 40-RM60. Untuk discussion group plak, ha yang ni memang lumayan...dah la dapat token, pastu selalunya refreshment pun disediakan skali. Normally start dari RM100-RM300 untuk 1-3 jam discussion. Paling best skali saya dan husben *time tu tunang* dapat RM 300 sorang utk 2.5 jam survey+discussion. Dapatlah topup untuk beli barang hantaran...hehehe...Tak silap saya masa tu perodua nak keluarkan myvi.

Dan sejak 2 minggu lalu, saya kembali aktif join aktiviti ni. Termasuk untuk discussion hari selasa nanti, dapatlah RM 280 untuk bulan April ni. Okayla kan...bolehlah topup sket duit nak gi bercuti-cutian nanti. Biasanya saya dapat info dari laman web di lowyat.net, parttimejob.com dan asiaparttime.com. Online survey pun saya join jugak. Tapi disebabkan baru lagi, so hasilnya pun takda lagilah.  Bolehlah cuba try test ya. Tetiba ngantuk...chiow....selamat pagi!  



11 comments:

  1. wahhh mcm best!
    igtkan spam ..betul ek...
    nnt leh tny sue lbih lanjut lagik..

    ReplyDelete
  2. ohhh. is still remember. kita la antara yang plg rajin ikut pege benda alah ni. ahahaha.

    i baru ja bagitau fariq psl benda ni last saturday. tak sangka u lak letak post psl ni. hehe. kita masih mempunyai satu pikiran yang sama nampaknya. hip hip horey.

    ReplyDelete
  3. sue,, mcm menarik..tp kena pi tpt dia org eh utk discussion / any interview tu..

    ReplyDelete
  4. wah interesting... penah dpt sekali je RM50, survey susu baby... itupun cam tak caya je... hahaha... boleh gak cari duit lebih ni...

    ReplyDelete
  5. ana,
    ha betul3x
    berminat?..sgt boleh tanyer saya..ceh prasan cam dah jadik otai jer

    dyana,
    yezzaaaa!!! hehehe...tuhla biler dah start ni syiok la plak...klakarnyer biler teringat time dulukan..bila dpt token tuh buat² cam terkejut plak...hahaha poyoss

    k.yanty,
    ha boleh sgt...kena rajen usha web yg sue bagi tuh for info...kot rezeki kiter, dapatlah

    shima lili,
    yes betul. tgk kat mana diowang nak buat. tempatnyer tak tentu jugak...kalau area shah alam or subang dekat jugak dgn hang kan

    ReplyDelete
  6. wah..menarik ni..bole la try pasni..

    re: heard abt the min max tp blom berkesempatan nk try..yg kt tmn melati tu baru 1st time dengar..
    anyway thanks for sharing :)

    ReplyDelete
  7. wah bagus ni!
    nak try!nak try!

    ReplyDelete
  8. penah sekali wat survey utk jenama nescafe ke ape ntah..dpt rm75..masa tu cam x caya je..wat survey leh dpt duit..hihihi..

    ReplyDelete
  9. mimi
    sila la try...:)

    syida
    okla nak buat duit bli lipstik...hehehe ...try yer

    qellissa
    itulah dulu pon igt benda ni cam tipu...rupernyer betul. dapatlah tambah² sket

    ReplyDelete
  10. miza,

    silalah....skarang tgh byk sgt survey ni...kena rajen carilah..lumayan2

    ReplyDelete

CeCiter CeCiter...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...