Tuesday, August 9, 2011

Karamelingkup

Kisahnya nak berbalas juadah berbuka kat jiran kesayangan. Wah kesayangan lagik (",). Dah ada 3 tipuware tak dipulangkan lagi. Takkan nak bagi kosong je kan. Gigih mak buat karamel last sunday ok. Dengan penuh keyakinan aku membuatnya. ''Kacang je'' .. maklumlah resepi memang tersemat dalam kepala. So settle, dalam 15 minit bau pon dah naik, so nak mengintai la camner ropernye. Terkejut aku tengok melipah ruah karamelku itu. Owh wat hepen? Apa silapnya. Aku cool lagi, tengok camana dah masak nanti. Bila dah masak lagik sadis...hehehe buruk benor ropernya. Dah sejuk sket aku pon test *mak dah raya awal ye* , hahahaa tak sedap langsung...lain benor rasanya! Pahit, kelat!  T_______T . Nasib ngetes, kalau tak wat malu jerk.

Setelah aku investigate, hehehehe barulah tahu kat mana silapnya... rupernya tersilap tepung.  Bila part nak letak tepung jagung, aku dengan konpiden pi bubuh baking powder. Patotlah instint awal² tadi terasa takmo boh tepung... tapi dok fikir tepung jagung dah ada, so apa salahnya bubuh... kikikikiki... maka masih ada 3 tipuware jiran kesayangan di rumah saya...sekian....

Kot ada nak resepi karamel, leh tengok entry ni ya (",) . Jangan silap tepung :p

9 comments:

  1. kalau tak kenal tepung?

    membeli aje la sudahnya...

    ;)

    ReplyDelete
  2. hhehe...husben ku suka wat caramel sue.. mmg peberet dia.resipi kita org pakai sllu yg ni :
    rasanya kbykkannya sama je

    Puding Roti Bersos

    Bahan-bahan:-
    6 keping roti dikoyak 4
    650 ml Susu Segar – guna susu cair lagi sedap
    3 sudu makan Gula
    28 gm Kismis hitam – lebih pun sedap
    3 biji Telur
    1 sudu the Esen Vanilla

    Bahan Sos:-
    250ml Susu Segar / Susu cair
    2 biji Kuning Telur
    30gm Gula Pasir – saya ganti dgn 4 sudu makan Madu
    1 sudu the Esen Vanilla

    Cara-cara:-
    1.Rendam roti bersama susu selama 15minit didalam mangkuk tahan panas atau Loyang (guna Loyang 6.5x6.5")
    2.Dalam bekas lain, campurkan gula, telur, kismis dan esen vanilla, kacau sebati.
    3.kemudian tuangkan campuran tadi ke dalam Loyang berisi rendaman roti tadi.
    4.Bakar hingga masak selama 30minit – (bergantung oven masing2, I baked at 170c for 30-40minutes)
    5.Untuk sos, masak kesemua bahan dengan api yang perlahan atau sangat perlahan
    6.Setelah mendidih dan sebati, tapis dan hidangkan bersama pudding roti tadi.

    ReplyDelete
  3. lawo pengukus deme tuh..berkenan plak...kawan pakai periuk pengukus cap boye tu je..hah3x..

    ana pun teringin nak buat puding karamel nih...xtau bila nak buat nya..

    ReplyDelete
  4. la....apsal x tangkap gambonye sue......leh gak tgk....hehehehe.....

    ReplyDelete
  5. hehe..lepas ni kena lebih beringat lg.. ;)

    ReplyDelete
  6. Ixora
    Sesekali nak jugak rasa air tangan sendiri walaupon tak menjadi...hahaha


    Shima
    Rajennya husben hang..mesti seronok sesama membanting tulang di dapur...hahhaa...eh tetibe konpius resepi ko bagi ni...puding roti eks?..ha bleh try juger...thx :D

    ReplyDelete
  7. isshh...ishhh......bini sapaaa laa nieee???

    ReplyDelete
  8. Ana
    Hadiah kawin tu ana. Skarang dah byk jual pengukus camni, nak bentuk bulat, bujur, segi empat, sumer ada. Tak mahal sgt regenya.. boleh request as besday present next year...:D. Amboiii cap boye ok. Mahal tu, berkualiti.

    Silalah ana. Senangnya. Nak lagi ana yang sememangnya rajen ni...'kacang je' :p


    Reen
    Amboi reen, tak tengok roper pon dah gelak...ni nak tayang gambo...owh tidak...hahahaha


    Lily
    InsyaAllah...ingat tu mmg ingat. Tapi penuh konpiden pi tuang tepung lain...hahhahaha. Anyway thx singgah sini :D

    ReplyDelete
  9. PapaAlany
    nak ngaku ke tak?
    nak ngakuuuuuu ke tak?
    nak ngakuuuuuu ke takkkkkkk?
    hahahahahha :p

    ReplyDelete

CeCiter CeCiter...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...