Monday, March 15, 2010

Puding Karamel...

Malam tadi dengan rajinnya dok buat karamel. Actually senang babas nak buatnya. Cuma antara rajin dan tidak saja. Aku buat pun after dah braper kali kena claim *i kan pemalas....muahahaha....* Ni first time buat dalam cup kekecik ni...selalunya *selalu ke?* dok buat dalam loyang....cuma kali ni rasa nak ngetest dalam cup coz lebih senang nak bawak dan senang nak makan. Tapi yang pastinya rasanya memang maintain sedap eventhough appearance not so good...Setelah diteliti dan ditanya dengan otai² rupernye sebab dah "terpukul" lama sangat...sepatutnyer jangan sampai berbuih...over taw.


start buat pukul 9.15 malam...masa nak buat amik...tapi time siap lupa plak...average sejam laa...coz kukus dalam 30 minit...bahannya senang aje. Gula, susu cair, telur, esen vanilla, air, tepung jagung (kalau takde pon tkper) dan bekas kekecik tu. Bancuhan ni sama jugak kalau guna loyang.
  

Ha ni la loyang yang selalu aku gunakan...Dok guna loyang sebab dia "clear" so that takda la terhangus gula tu nanti. Aku suka kaler gold camni ajer...Masukkan gula 1 cawan pastu bila dah nampak kegoldlan tu, letak air separuh cawan tadi...jangan panik sebab dia akan berbuih-buih...teruskan mengacau *api harus perlahan* ya...sampai larut dan tak berketul-ketul.


Lepas tuh terus tuang dalam cup kecik tu. Aku letak 2 sudu besar...agak manis *tapi org lain kata ok, aku je tak suka manis* so..next time aku letak 1 setengah sudu ajelah. Bila dah siap tu *dia akan mengeras yer...lantakkan aje* ...So boleh proceed buat karemel. Aku gunakan 8 biji telur...arrow di atas menunjukkan keharusan membuang lendir putih kat telur tu. Supaya karemel tidak berasa hanyir.


Tengokkkkkk aku punya semangat dok memukul telur sampai berbuih-buih. Ini adalah salah ya....sepatutnya telur, susu cair, setengah cawan gula, 1 tin air (guna tin susu cair tuh ya), esen vanilla dan tepung jagung tuh dipukul ala kadar ajer *tak payah la sampai nak guna mixer* ...cukup sekadar semua adunan sebati dan tidak terlalu kembang. Lepas tu boleh la masukkan ke dalam cup kekecik tadi...jangan penuh sangat.


Adunan tadi mencukupkan hanya untuk 20 cup. Dan akhirnya bolehlah kukus selama 30 minit. Lepas tu try la cucuk² sket...kalau dah tak melekat tu maknanya karamel dah masak. Keluarkan...biar sejuk sket dan masuk dlm fridge....Lagi sejuk lagi asyik beb.

12 comments:

  1. tak nah terpk lak nk buh dlm cupcake punya tu..biasa lam loyang tu je..laki aku suka wat karamel nih sbb dia suka mkn

    ReplyDelete
  2. ~ygtakpernahcuba~March 15, 2010 at 9:53 PM

    asik muka model yg sama jerr....xder pilihan lain ker..??

    ReplyDelete
  3. emmmm...sedapnyer karamel tu....pos la kat lcct... :)

    oji..

    ReplyDelete
  4. seedappppnyaaa...teringat2 ur karamel...

    ReplyDelete
  5. lili
    nanti leh la try boh dlm bekas ni plak. wah bagus nok laki hang, pandai buat sendiri tu...

    oji
    bila nak dtg umah ni?...jgn luper ye koling moling...bleh je wat untuk hang...take care dear.

    dyana
    wah teringat takper...jgn terngidam...hehehe...

    en.ygtakpernahcuba & marina
    hangpa ni asyik nak gaduh je...pi jauh² no...jgn kacau traffic kat sini

    ReplyDelete
  6. wah sedapnya sue... tetiba lak rasa cam nak mkn puding karamel.. seblm ni org hidang, tak nak pun... yg sue buat ni nampak sedap laks... ada lagi ke? hehehe...

    ReplyDelete
  7. kak yanty
    alamak kak..sori...buat pon 20 cup aje...laris sgt..hehehe...insyaAllah nanti sue buat lg sue inform yer...mmg ader yg request lagi, tp mood nak membuat ni jarang², kadang².

    ReplyDelete
  8. xpe sue, ada 3 bulan lagi...
    p/s: cantik le kukus sue tu... teruja akak... selama ni dok pakai kukus besi jer...hahaha

    ReplyDelete
  9. ok ok...for sure b4 3 mths lagi sue buat ye [kecuali akak terbersalin awal...hehehe]

    steamer ni dpt hadiah masa kaweng...dtgnya dr german...punyer la lamer tk guna sbb diajar cara guna dlm bahasa german...hahaha... pastu bile tgk kat malaysia dah de baru la taw camner nk gune...senang sgt steamer ni.

    ReplyDelete
  10. uii... saya suka puding karamel ni. tp cik abang saya tak suka!

    ReplyDelete
  11. salam singgah dari blog izan...

    wah best lah camni.. ade pengukus yg mcm tu... sekali harung leh kukus banyak2..

    ReplyDelete

CeCiter CeCiter...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...